Повеќе од третина од адолесцентите во Македонија се борат со анксиозност и депресија тие стануваат едни од главните растројства не само кај нас туку и во светски рамки

Автор за Конзули.мк: Марковска Тина

Повеќе од третина од адолесцентите во Македонија се борат со анксиозност и депресија Депресијата и анксиосноста стануваат едни од главните растројства, не само кај нас, туку и во светски рамки.  

За разлика од вообичаените емоционални искуства на тага, загуба или минливи состојби на расположение, тешката депресија е постојана и може значително да прави хаос во мислите, однесувањето, расположението, активноста и физичкото здравје на поединецот.

Депресијата обично се третира со антидепресивни лекови како што е Елицеа.  

Ретко кој доктор ќе ви каже дека терапијата со амино киселини може да биде добро толерирана и ефикасна алтернатива на антидепресивите кои се препишуваат на рецепт за многу пациенти.

Психолозите би требало да знаат дека сите психолошки проблеми не се решаваат со разговори, понекогаш неопходно е пациентот да ја поправи внатрешната хемија!

Ако се користат мудро, амино киселините се чуда на природата!

Борба против депресијата користејќи терапија со аминокиселини

За да се дијагностицира клиничка депресија, најмалку пет од деветте симптоми подолу мора да бидат присутни две недели или повеќе, поголемиот дел од времето и речиси секој ден.

  1. Депресивно расположение.
  2. Намалено ниво на интерес или задоволство во активности.
  3. Значително губење или зголемување на телесната тежина или апетит.
  4. Несоница или прекумерно спиење.
  5. Однесување кое е вознемирено или забавено.
  6. Замор или намалена енергија.
  7. Мисли на безвредност или вина.
  8. Намалена способност за размислување или концентрација.
  9. Чести мисли за самоубиство или смрт, или обиди за самоубиство.

Фактори кои придонесуваат

Еден од водечките фактори поврзани со депресијата е намаленото ниво на невротрансмитерите норепинефрин, серотонин и допамин (амино теорија). Веројатно е дека неколку фактори, вклучително и генетска предиспозиција и нерамнотежа на хормони, работат заедно кај која било одредена личност за да предизвикаат депресивни епизоди. Исто така, постојат докази дека структурата на самиот мозок може да биде изменета при депресија, особено хипокампусот , иако неколку студии се спроведени за ефективен третман за овие промени. Други фактори кои можат да придонесат за депресија вклучуваат оксидативен стрес, кој може да предизвика уништување на клеточната мембрана и ДНК во мозокот, воспаление и хиперактивност на хипоталамо-хипофизата-надбубрежните жлезди (HPA) оска.  

Невротрансмитери кои го регулираат расположението

Веќе многу години, во медицината е познато дека ниското ниво на овие невротрансмитери може да предизвика многу болести. Нерамнотежа на невротрансмитери може да предизвика депресија, анксиозност, напади на паника, несоница, нервозно дебело црево, дисфункција на

хормони, нарушувања во исхраната, фибромијалгија, опсесии, компулсии, надбубрежна дисфункција, хронична болка, мигрена главоболки, па дури и рана смрт. Најчестите нерамнотежи се на невротрансмитерите допамин, ГАБА, глутамат, норепинефрин и серотонин.

Невротрансмитерите се синтетизираат од амино киселините добиени од протеините во исхраната. Ова започнува преку дејството на специфични хемикалии и ензими, кои ги разградуваат протеините во нивните аминокиселински состојки. Овие амино киселини се супстрат за ензими кои можат да ги променат амино киселините во невротрансмитери.

Крвно-мозочната бариера е заштитна бариера која помага да се задржат опасните материи и да се одржи стабилна средина за мозокот. Исто така, спречува многу невротрансмитери во телото да пристапат до мозокот, па затоа се користат аминокиселини (прекурсори на невротрансмитери) во одредени комбинации, а со соодветно време  ни овозможува да произведеме повеќе од специфичните невротрансмитери кои го зголемуваат расположението во мозокот. Бидејќи аминокиселините се натпреваруваат со другите големи неутрални амино киселини за пристап до мозокот, важно е да се контролира времето на храна која содржи протеини кога се земаат производи кои содржат прекурсори. Високо протеинската храна и протеинските прашоци го зголемуваат нивото на сите овие амино киселини и тоа всушност ја намалува синтезата на серотонин во мозокот. Земањето прекурсорни амино киселини како што се тирозин и 5 HTP со јаглени хидрати и подалеку од протеински оброк ќе обезбеди зголемена конверзија во посакуваното поправка на расположението.  

 Л-тирозин е прекурсор на катехоламин.

Направени од надбубрежните жлезди, катехоламините се органски соединенија синтетизирани од тирозин кои дејствуваат како хормон или невротрансмитер.

Тие се произведени од нервниот систем за време на емоционален или физички шок, каде што го регулираат крвниот притисок и срцевиот излез, така што поединецот може да има соодветен одговор на потенцијалната опасност што се претставува и да дејствува преку него. симпатични рецептори.

Л-тирозин е прекурсор на катехоламин.

Направени од надбубрежните жлезди, катехоламините се органски соединенија синтетизирани од тирозин кои дејствуваат како хормон или невротрансмитер.

Тие се произведени од нервниот систем за време на емоционален или физички шок, каде што го регулираат крвниот притисок и срцевиот излез, така што поединецот може да има соодветен одговор на потенцијалната опасност што се претставува и да дејствува преку него. симпатични рецептори.

L-тирозин е претходник за синтезата на катехоламините епинефрин, норепинефрин и допамин, тироидните хормони тироксин и тријодотиронин и пигментот меланин. Механизмот на наводниот антидепресивен ефект на L-тирозин активноста може да се смета за прекурсорска улога на L-тирозин во синтезата на невротрансмитерите епинефрин, норепинефрин и допамин. Се смета дека зголемените нивоа на норепинефрин и допамин во мозокот се поврзани со антидепресивни ефекти.

ГАБА

ГАБА (Гама амино бутерна киселина) е главниот инхибиторен невротрансмитер на мозокот, го спречува возбудливиот систем да стане прекумерно активен, релаксира и смирува. Ниските нивоа се поврзани со злоупотреба на супстанции, анксиозност, депресија, напади на паника,напади и промени во расположението. Овој невротрансмитер и неговите рецептори се цел на лекови кои предизвикуваат зависност.

Глутамат

Глутаматот е главниот возбудлив невротрансмитер во мозокот. Потребен е за учење и меморија. Ниските нивоа може да доведат до замор и слаба активност на мозокот. Зголемените нивоа на глутамат може да предизвикаат смрт на невроните (нервните клетки) во мозокот, а симптом на ова би било губење на меморијата. Дисфункција на нивоата на глутамат е вклучена во многу невродегенеративни болести како што се Алцхајмеровата болест, Паркинсоновата, Хантингтоновата и Туретата. Високите нивоа, исто така, придонесуваат за депресија, OCD (опсесивно компулзивно нарушување) и аутизам.

Л-Теанин, прекурсор на ГАБА и модулатор на глутамат

Теанинот може да има и својства за подобрување на расположението.

Помага во поддршката на ГАБА и инхибиторниот систем за смирување на прекумерно стимулираните нервни клетки. Работи на спречување на невротрансмитер над стимулацијата, одржувајќи го возбудливиот систем во рамнотежа. Оваа аминокиселина е опширно проучувана поради нејзината способност да го намали навлегувањето на возбудливите (стимулирачки)аминокиселината глутамат и балансира колку серотонин, допамин и норепинефрин се излачуваат. Откриено е дека теанинот има заштитен ефект за невроните на мозокот, штитејќи ги од смртоносните токсични ефекти на оксидацијата и прекумерната стимулација на глутамат.

Можните придобивки од суплементацијата со теанин вклучуваат невропротекција, подобрено расположение и намалена анксиозност, подобрена способност за учење, намален крвен притисок и нивоа на холестерол, антиоксидантни ефекти, антиканцерогени ефекти (особено во комбинација со други лекови), подобрен имунитет, губење на тежината и третман на ПМС.

Серотонин

Серотонинот е клучен за нашите чувства на среќа и многу важен за нашите емоции бидејќи помага да се одбраниме и од анксиозност и од депресија. Симптомите на исцрпеност вклучуваат тажно депресивно расположение, анксиозност, напади на паника, слаба енергија, мигрена, проблеми со спиењето, опсесија или принуда, чувство на напнатост и раздразливост, желба за слатки и намален интерес за секс. Дополнително, нивото на хормоните и естрогенот може да влијае на нивото на серотонин и ова може да објасни зошто некои жени имаат проблеми со расположението пред менструацијата и менопаузата. Покрај тоа, стресот може значително да ги намали резервите на серотонин.Прекурсори на серотонин: 5-хидрокситриптофан или Л-триптофан.

Каузалната врска помеѓу количината на серотонин во телото и расположението е „двонасочна”, ако се зголемува нивото на оваа супстанција, се создава добро расположение; ако се појави добро расположение – почнува да се произведува повеќе серотонин.

5 HTP

5-хидрокситриптофан е непосреден претходник во биосинтезата на невротрансмитерот 5-хидрокситриптамин (5-HT или серотонин). Механизмот на можната антидепресивна активност на 5-HTPi се должи на неговата конверзија во невротрансмитер серотонин кој игра централна улога во афективната состојба. Иако крвно-мозочната бариера е многу добра во исклучувањето на молекулите кои се големи и/или наелектризирани, малите липофилни молекули како 5-HTP можат лесно да ја преминат крвно-мозочната бариера.

Л-триптофанот е претходник на серотонин, невротрансмитер во мозокот, чиј недостаток претходи на појавата на депресија. Л-триптофанот е природен релаксант и помага во ублажување на несоницата со поттикнување нормален сон. Л-триптофан ја намалува анксиозноста и депресијата, помага при третман на мигренозни главоболки, помага на имунолошкиот систем, помага да се намали ризикот од грчеви на артериите и срцето.

Витамини кои како ко-фактор помагаат на претходниците на амино киселините да се синтетизираат во невротрансмитери

Витаминот Ц е ко-фактор за конверзија на 5-HTP во серотонин. Витаминот Ц е исто така потребна хранлива материја при конверзија на допамин во норепинефрин.

Фолна киселина (Б9) неопходна за здрав нервен систем. Ниските нивоа се поврзани со депресија и деменција. Помага во спречување и намалување на токсичниот хомоцистеин кој може да предизвика срцев удар и мозочен удар. Фолната киселина е потребна хранлива материја за формирање на многу невротрансмитери.

Витамин Б6  

Пиридоксил 5′ фосфат е активна коензимска форма на Б6.  

Пиридоксил-5-фосфат е потребен за метаболизмот на масни киселини и во производството на серотонин и други клучни невротрансмитери.  

Тој е важен за формирањето на аминокиселините, работата на мозокот и централниот нервен систем, производство на одредени невротрансмитери (пример серотонинот), правилно работење на мускулите, производство на некои хормони (адреналин и допамин), производство на хемоглобинот во црвените крвни зрнца, електролитна рамнотежа во телото, развој и раст на фетусот и новороденчето итн.

Витамин Б 12

Потребни за невролошко здравје и метаболизам на масни киселини. Недостатокот на витамин Б-12 резултира со пернициозна анемија и замор. Витаминот Б-12 се складира во црниот дроб и влијае на невролошките системи. Покрај анемијата, недостатокот на Б-12 може да вклучи деменција, депресија и слаб распон на внимание како резултат на невролошка дегенерација.

Заклучок:

Амино киселините можат да бидат добро толерирана и ефикасна алтернатива на антидепресивите на рецепт за многу пациенти. Тие често делуваат во рок од неколку дена наместо неколку недели, со речиси никакви несакани ефекти.

Пред да прифатите антидепресиви како терапија, направете комплетна анализа на вашето физичко здравје (крвна слика, витамиски и минерален статус, амино киселински статус, и прифатете ги и  признајте  ги вашите пропусти во исхраната, неактивноста на физичкото тело па на крај консултирајте се со вашиот доктор за друг, посовремен начин на лекување на депресијата и анксиозноста.  

22.03.2024 Битола