Свечена академија по повод големиот јубилеј – 40 години Средно општинско училиште ,,Таки Даскало” Битола

Денес на 15.05.2024 со почеток во 19:00 часот во НУ Народен театар Битола ќе се одржи Свечена академија по повод големиот јубилеј – 40 години Средно општинско училиште ,,Таки Даскало” Битола.

СОУ Таки Даскало -Битола е училиште за средно образование формирано со одлука на Собранието на Општина Битола од 27.01.1984 година со трансформација односно здружување на гимназијата Браќа Миладиновци Битола и училиштето за занимавање на ученици во стопанството Кочо Рацин Битола.

Здружувањето на двата субјекти беше резултат на тогашните определби за средно насочено образование односно за едукација на кадри потребни на пазарот на труд.

Денес СОУ Таки Даскало -Битола има гимназиско и стручно образование и годинава одбележува значаен ЈУБИЛЕЈ 40 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ кој на пригоден начин ќе биде одвележан со свечена академија како и со низа придружни активности кој ќе се рализираат во подолг временски период како ново училишни изданија, изложби, работилници, предавања, проекти, модни ревии, мултиетничка кујна итн.