Бог се јави – навистина се јави! Денес е Богојавление, обичаите велат дека почнуваат деновите погодни за венчавки, а дома се носи света вода

Македонската православна црква и верниците денеска го слават големиот христијански празник Богојавление Водици. Водици се празнуваат на 19 јануари и тој е постојан празник, не се менува од година во година. Според христијанското предание, кога Христос имал 30 години, дошол на реката Јордан за да го крсти Свети Јован.

Чувствувајќи дека Месијата е пред него, свети Јован го пречекува Исус со зборовите: „Треба да ме крстиш и дојди кај мене за да можам да те крстам“. Исус му одговорил: „Остави го сега, зашто треба да ја исполниме сета правда“. По тие зборови, Синот Божји влезе во Јордан. Тогаш небото се отвори над него и Светиот Дух се спушти на Исус во вид на гулаб. Во исто време, од небото се слушна гласот на Бог Отецот, кој вели: „Овој е мојот возљубен Син. Тој е по моја волја“.

Иако, при крштевањето на Исус, Бог се јавил во три лица – Бог Отецот зборувал од небото, Бог Синот се крстил во Јордан, а Бог Светиот Дух, во вид на гулаб, се спуштил од небото на главата на Христос. Тој момент го претставува објавувањето на Богочовекот и воведувањето на Христос во месијанската мисија. Настанот на откровението на Богочовекот, според светите книги, се празнува како Богојавление. Исто така, Црквата ја воспостави Светата тајна крштение за секој човек. Со крштевањето се станува член на Христовата црква и душата се чисти од секој грев.

На денот на Богојавление (пред Богојавление), како и на самиот празник, после литургијата се врши големо осветување на водата во храмот или во портата на храмот. Таа вода се зема и се носи дома. Се чува како чудотворно свето богатство. Никогаш не се распаѓа. Куќата е попрскана со неа за осветување и заштита од демони и други нечисти сили. Се пие во текот на целата година за исцелување и заштита од сите болести, очистување од лоши страсти и за простување на гревовите, очистување на душата и телото.

Богојавлената вода порано ја пиеле трудниците за да се „отворат како небо на Водици“ и лесно да се породат. Оваа вода се истура и во бунарот за да се прочисти доколку некое животно падне во него. Во старо време се давале свети вода на болните кои не можеле да одат на причест во црква.

Обичаи и верувања

На Водици верниците се поздравуваат со зборовите „Христос се јави“ и се збогуваат со „Навистина се јави“.

Како и за другите празници, така и за Богојавление има различни обичаи. Според вообичаениот календар денеска почнуваат деновите погодни за свадби.

Пливањето за светиот крст и вадењето на крстот од реките и езерата е обичај што се одржува во многу наши краеви.